Programok, produkciók

Harmónia Stúdió

fiek_logo_1

 

A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány pont tíz éve tűzte zászlajára a művészek, művészetek és orvosok támogatását. Koncepcióját továbbgondolva, új kezdeményezésként, egy olyan zártkörű klubot indított útjára, ahol a magukat értelmiségiként aposztrofáló fiataloknak lehetősége nyílik kikapcsolódásra, beszélgetésre, de új ismeretek szerzésére is. Mindezt olyan minőségben, amely valószínűleg sokaknak hiányzik a budapesti éjszakából.

 

Fiék minden hónap utolsó péntekén!

 

Cím: Budapest, VI. kerület, Benczúr u. 26.
(Fáy András Alapítvány Oktatóközpont)

Technikai szervező: Mis & Bos Kft. és a Fáy András Alapítvány

 

Regisztráció: harmonia@misandbos.hu (Név és e-mail cím megadását kérjük, az üzenet tárgya: Fiék-regisztráció.)

 

Következő találkozás: 2014. április 25., 19 óra

 

Vendégek: Pátkai Rozina – előadóművész, Tóth Mátyás – gitárművész

Nógrádi György – biztonságpolitikai szakértő. Fő téma: Oroszország, Ukrajna

 

Alkalmanként 1000 Ft támogatást várunk, amit a későbbiekben megadott módon előre kérünk befizetni.

 

Szeretettel várunk!

Harmónia Stúdió
www.drharmonia.hu

 

Tisztelettel:

Prof. dr. Banai János
az alapítvány kuratóriuma nevében
banai@chello.hu

ezadivat

A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány rendezésében
Együttműködő partner: Budapest Music Center

2013. november 29. 19.00
Budapest Music Center
további előadások: 2013. december 1., 7. 19.00

csajszik1

A részletes programot itt töltheti le.

Kik vagyunk?

Fiatal, tehetséges művészek és Magyarország legelismertebb szakemberei egy csapatban, egy céllal, egy olyan előadás megalkotásáért, amely teljesen új színt hoz a hazai operajátszás világába. Alapjaiban, a kezdetektől (próbák beosztása, próba metódus, közreműködők közös munkája) szeretnénk új megvilágításba helyezni ezt a műfajt.

 

Mit akarunk? Mást

Mást, mint amit eddig megszokhattunk az operajátszás terén.

ollo

A megvalósításhoz olyan Névadó támogatót vagy Fő támogatót keresünk, aki velünk együtt hisz a kultúra kiemelt társadalmi szerepében, és konkrétan az „Ez a divat” előadásban rejlő lehetőségekben, sikerekben.

A részletekről bővebben itt olvashat.

csajszik2

A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány rendezvénye
a Festetics-palotában 2013. február 20-án

 

Videofelvételek a rendezvényről:

 

„Éljünk egészségesen!” (beszélgetés)

Árubemutató paródia zenében


A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány rendezvénye
a Festetics-palotában 2013. február 20-án

Beszélgetés az elhízásról

Az összejövetel „Zenei árubemutató paródiával” kezdődött, amit Lévay Ferenc előadása követett a magyar halakról. Az elmondottakról meggyőződhettek a résztvevők egy halvacsora formájában.
A szakmai beszélgetést dr. Bene László vezette a megszokott tájékozottsággal és szakértelemmel, így sikerült a kérdés legfontosabb pontjait legalább érinteni.

Dr. Halmy László arról beszélt, hogy földünkön legalább kétmilliárd elhízott vagy túlsúlyos ember él, akik közül 200 000 szuper túlsúlyos, tehát konzervatív módszerrel biztosan nem kezelhető. Magyarországon a lakosság 20%-a elhízott és 47%-a túlsúlyos. Ebben nemcsak a rossz táplálkozás és a mozgáshiány játszik szerepet, hanem mintegy 25 egyéb tényező is befolyásolja a testsúlyt. Hangsúlyozta a nevelés, életmód fontosságát, valamint kiemelte, hogy a gyógyszeres kezelés nem hozta meg a remélt eredményt.

Bene dr. érdekes közleményt idézett, miszerint lehetséges, hogy az elhízottak mortalitása kisebb, mint a normális testsúlyú populációé.

Tóth Tamás dr. ennek vélhető okát például abban látta, hogy az elhízottak többször járnak orvoshoz ellenőrzésre. Hosszabban beszélt a fogyás természetes lehetőségeiről. Hangsúlyozta, hogy a fogyás nem azonos a sorvasztással. Utóbbi tartós eredményt nem hozhat. Nők esetében heti 0,7 kg, férfiaknál 1,0 kg az a testsúlyvesztés, ami reményt adhat a tartós eredményre. Hangsúlyozta, hogy a fogyás mindig közös munka, például páciens-orvos, páciens-dietetikus stb. között.

Bene László dr. számos betegnél végzett endoszkópos gyomorballon-behelyezést. Tapasztalata szerint 40-44 kg az a testsúlyvesztés, amit ezzel a módszerrel el lehet érni.

Bende János dr. az elmúlt években mintegy 1600 gyomorgyűrűműtétet végzett. Kiemelte, hogy a módszer előnye, hogy nem okoz felszívódási zavart, a páciens egyszerűen kevesebbet tud enni. Ezért a beavatkozás elvégezhető gyermekeken és még szülni akaró fiatal nőkön is. Tapasztalata szerint a módszer segítségével évi 50 kg-ot lehet leadni.

Mohos Elemér dr. gyomorbypassműtéteket végez, ezek során szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ez a fajta beavatkozás mesterséges felszívódási zavart hoz létre, ez vezet fogyáshoz. Nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy hiánytünetek bekövetkeznek-e? Szerinte erre egyértelmű válasz még nincs. Saját gyakorlatában rendszeres laboratóriumi ellenőrzést végeznek. Eddig súlyosabb felszívódási zavarral nem találkozott.

Zajkás Gábor dr. a diétás lehetőségekről beszélt. Érdekes hasonlatot hozott, miszerint az elhízás olyan, mint a kolera, együttesen kell harcolni ellene és megelőzni. Hangsúlyozta a nevelés jelentőségét, amit gyermekkorban kell kezdeni. Kiemelte a közösség erejét a táplálkozási szokások és az életmód kialakításában.

Túry Ferenc dr. az elhízást a szenvedélybetegségek közé sorolja, de hangsúlyozta, hogy az étkezés öröme fontos mindenki számára. Beszélt a társadalmi felelősségről, az egészségtelen táplálkozás marketingjének káros hatásairól is.

Bevezető gondolatok az elhízásról a Harmónia Alapítvány
2013. februári tematikus programjához

(„Éljünk egészségesen!” – beszélgetés és halkóstoló)

 

A Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarország felnőtt korú lakosságának 20%-a elhízott és további 47%-a túlsúlyos – amint ezt országos vizsgálataimmal bizonyítottam. Sajnos, az előfordulás évi 1,1%-kal nő. A szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti fogyás esetén is 8-10 év múlva az esetek legalább 75%-ában az eredeti testsúlyt ismét elérik. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a főszerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja. Újabban a megelőzésben és a kezelésben a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzuk. Fontos azonban, hogy a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halak helyett a hazai halak nagyobb beviteli arányát szorgalmazzuk.

dr. Halmy László

 

Az elhízásnak számos szomatikus oka van, emellett kialakulásában a lelki tényezők sokszor szembeszökőek. Gyakran látjuk, hogy a testsúlynövekedés kiváltója valamilyen negatív (sokszor traumatikus) életesemény: szexuális zaklatás, válás, gyász stb. Ilyen esetekben a pszichoszomatikus mechanizmus valószínű. Ha az étrendbeli és életmódbeli tanácsok nem elegendőek, pszichoterápia jön szóba. A lelki háttér mellett a társadalmi-kulturális tényezők is lényegesek: a fogyasztás kultúrájának dominanciája, az emberi test kulturális üzenetének a változása.

dr. Túry Ferenc

 

Testsúlycsökkentés céljából műtétet végezni akkor indokolt, ha az egyéb módszerek (például diéta, tréning) nem vezetnek eredményre. Metabolikus műtét mérlegelendő, ha a konzervatív terápia eredménytelen és a testtömegindex megközelíti a 40 kg/m2-t (2-es típusú cukorbetegség vagy egyéb súlyos társbetegség mellett a 30-35 kg/m2-t).
Laparoszkópos Roux-en-Y gyomorbypass (LRYGB) után a beteg testsúlyfeleslegének 80-90%-ától megszabadul, életminőségi mutatói normalizálódnak, a műtéttel kapcsolatos megelégedettségi index 94%. A 2-es típusú cukorbetegség miatt használt gyógyszerek az esetek 90%-ában, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint miatt szedett gyógyszerek az esetek 60-80%-ában hagyhatók el gyomorbypass után, 95%-ban rendeződik a savas nyelőcsőreflux és gyakorlatilag mindenkinél javulnak a mozgásszervi megbetegedések.
Az LRYGB 1967 óta már több millió emberen elvégzett beavatkozás, amely kis szövődményarány és csekély fokú utógondozási igény mellett biztosít hatékony és hosszú távú testsúlycsökkenést, mindezzel jó életminőséget és az elhízáshoz gyakran társult betegségek (2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, savas nyelőcsőreflux, mozgásszervi betegségek, alvási apnoe) nagyarányú gyógyulását, illetve javulását biztosítva.

dr. Mohos Elemér

Az elhízás kezelésében alkalmazott konzervatív módszerek tartós eredménytelensége esetén jönnek szóba az invazív lehetőségek. Ezek során endoszkóppal vagy műtéti úton próbálunk olyan helyzetet kialakítani, amely a táplálékfelvételt vagy -felszívódást akadályozzák. Az endoszkópos módszerek közül a gyomorba helyezhető idegen test (gyomorballon) az a metodika, amely világszerte elterjedt, széles körben alkalmazott, egyszerűen kivitelezhető, kevés mellékhatással jár, mégis az esetek közel 90%-ában effektív a súlycsökkentésben. A módszert az 1980-as évek közepe óta alkalmazzák, és ma már rendelkezésre áll olyan gyomorballon is, amelynek a mérete változtatható, növelhető, a gyomorban hosszabb ideig benntartható, ami a hatékonyság egyértelmű növekedésével jár. Az utóbbi néhány évben jelentős fejlődés tapasztalható ezen a téren, számos új, ígéretes endoszkópos technika látszik a horizonton az elhízás invazív kezelésére.

dr. Bene László

Martijn B. Katan a New England of Journal Medicine 2009. február 26-i számában írja: „…nincs még egy olyan betegség, amelynek annyi gyógymódja lenne, mint az elhízásnak… Nyilvánvalóvá vált: a különféle diétás kezelések hatására kettő-négy év alatt kialakuló legjobb átlagsúlycsökkenés 3-4 kg… Nincs szükség újabb diétás próbálkozásra – paradigmaváltás kell!” Ezután felhívja a figyelmet a Franciaországban létrehozott EPODE (Ensamble, Prévenons L’Obésité des Enfants – Együtt, előzzük meg a gyermekek elhízását) elnevezésű ígéretes programra.
Az EPODE 1992-ben kezdődött: két francia kisvárosban (Freurbaix és Laventie) a teljes lakosság elhatározta, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás általános bevezetésével meggátolják a gyermekkori (és felnőttkori!) elhízás kialakulását. A programban részt vesz a polgármestertől kezdve minden felnőtt és gyermek. Rendszeres közös események (szakemberek bevonásával) – sport, ételkészítés, szakkörök stb. – jellemzik a programot. A túlsúlyos gyermekek aránya a két városban 2005-re 8,8%-ra csökkent, a szomszéd városokban 17,8%-ra nőtt.
Ma már az EPODE International Network (EIN) irányítja és támogatja az EPODE terjesztését. Jelenleg hét országban több mint 300 város (Franciaország, Belgium, Görögország, Hollandia, Románia, Dél-Ausztrália, Mexikó) és több mint 20 millió ember vesz részt a programban.

dr. Zajkás Gábor

 

Meghívó

Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány

 

Tematikus program: „Éljünk egészségesen!” – beszélgetés és halkóstoló

Téma: Az elhízás

Helyszín: Festetics-palota – Tükörterem
1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.

Időpont: 2013. február 20. (szerda), 19 óra
magyarhal2

Az elhízás világméretű népegészségügyi probléma. Sajnos, hazánk sem kivétel, hiszen a magyarokra sem jellemző az egészséges életmód.
Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, mert számos betegség kialakulása valószínűbb a túlsúlyos egyének esetében.
Kötetlen beszélgetésünk témája az elhízás kialakulása, megelőzése, kezelése lesz.

Vendégeink egy része a témában jártas szakember, de mindenki véleményét szívesen meghallgatjuk.

Felkért hozzászólók: dr. Bene László, dr. Bende János, Béres Alexandra, dr. Halmy László, Lévai Ferenc, dr. Mohos Elemér, dr. Túry Ferenc, dr. Zajkás Gábor és még sok más szakember.

Az egészséges táplálkozás népszerűsítésére magyar halakból készült ételeket kóstolhatunk az Aranyponty Zrt. és a Halkakas étterem jóvoltából.

A Harmónia Stúdió ezúttal is meglepetéssel készül.

Részvételi szándékát, kérjük, 2013. február 13-ig jelezze a harmonia@misandbos.hu e-mail címen!

Szeretettel várjuk a kollégákat családjukkal, barátaikkal együtt!

 

A programról részletesebben a www.drharmonia.hu honlapon olvashat.

banai@chello.hu

Az esemény meghívója és a részletes program INNEN letölthető PDF formátumban!

A Harmónia Stúdió adventi koncertje

Időpont: 2012. december 9. (vasárnap), 17 óra
Helyszín: Hálaadás temploma, Budapest, XIII. kerület, Pozsonyi út 58.Felléptek:
Bazsinka Zsuzsa – érdemes művész, szoprán
Banai Sára – mezzoszoprán
Czikora István László – tenor
Gulyás Nagy György – brácsa
Katona Anikó – zongora
Razvaljajeva Anasztázia – hárfa
Amadeus énekkar – vezényel: Réger Mónika
Adventi koncert 2012. december 9-én

 

Összeállítás a koncertről

 

Összefoglaló

Harmónia Stúdió – Adventi koncert, 2012. december 9.

Isten házában igazán emberi léptékű koncertet hallhattunk. Nem tengett túl az áhítat; pedig ez nagy veszély így, az év legnagyobb ünnepe előtt. Banai professzor és Berkesi nagytiszteletű úr éppen csak néhány köszöntő szót szólt, ami – elnézést a profán megjegyzésért – egy még „be sem lehelt” templomban valódi áldás!
A hely meg az eljövendő várakozás szelleméhez illettek a kezdő Bach- és Händel-művek. Brahms brácsadalainál már gyanakodhattunk, hogy nem a szokásos vár ránk. Britten Ceremony of Carols című kórusműve tüneményes választás volt. Két blokkban több részlet is elhangzott, és végül a teokráciát dicsérő, befejező halleluja nemcsak felemelően, hanem szórakoztatóan is zengett.
Engem Mascagni Ave Mariája fogott meg a legjobban. Ezt a csodálatos dalt természetesen sokszor hallottam világhírű szopránok, tenorok bemutatásában. Most először mezzoszoprán előadásban. Ha CD-n lett volna, akkor legalább még kétszer visszatekerem. Adam O, holy night-jában meg az volt a legjobb, hogy nem cifrázták amerikai módra. Ez a slágerdarab úgy jó, ahogy van – és ezen a koncerten előadták.
Egyik szólista sem akart „túltengeni” a kórussal szemben. Hallottunk még részletet Humperdinck Jancsi és Juliskájából, továbbá Brahms Bölcsődalát, Franck Panis Angelicusát és Schubert Ave Mariáját. Pont ennyi kellett! Ha Katona Anikó azért válogatta így össze a számokat, mert a keze és a szólisták torka ennyit bír ki egy téli estén, a szolidan temperált templomban, akkor a szükségből lett erény. Amennyiben egyéb ötlet alapján kerültek egymás mellé a művek, akkor egyszerűen csak kiváló érzéke van a műsor-összeállításhoz.
A fellépők közül ismertem már Bazsinka Zsuzsát, aki mindig nagyon jó, Banai Sára meg egyre jobb. Czikora István László tenorral és az Amadeus énekkarral először és remélem, nem utoljára találkoztam. A brácsadalok hangszeres szólistája Gulyás Nagy György és a Britten-művet kísérő hárfaművésznő, Anasztazia Razvaljajeva szintén sokat tett a kellemes hangulatú koncertért.
Czanik Mária

 

Műsor:
J. S. Bach: Ária a „Nun komm der Heiden Heiland” című kantátából
J. S. Bach: „Et misericordia” – duett a Magnificatból
G. F. Handel: Ária a „Messiás”-ból
J. Brahms: Brácsadalok: Gestillte Sehnsucht, Geistliches Wiegenlied
B. Britten: Részletek a „Ceremony of Carols”-ból
E. Humperdinck: Részlet a „Jancsi és Juliska” című operából
J. Brahms: Bölcsődal
F. Schubert: Ave Maria
B. Britten: Részletek a „Ceremony of Carols”-ból
C. Franck: Panis Angelicus
P. Mascagni: Ave Maria
A. Adam: O, holy night

Bevezetés az opera világába – ismerkedés a műfajjal

„Öt dolog, amiért utálom az operát”

Az öt dolog:

‒ énekhang, operaénekesek (kövérek, rondák, hangosak),
‒ zenekar (csak aláfestésnek van, semmi értelme),
‒ bugyuta történetek,
‒ unalmas rendezések, jelmezek, díszletek,
‒ körítés: helyszín és közönség.

Tartalom:
Alternatív operaismertető a fenti öt pont alapján. A program egyik legfontosabb alappillérje a folyamatos kommunikáció, közvetlen kapcsolat a közönséggel. Fiatalos lendülettel mutatjuk be az operajátszás és -hallgatás világát, olyan ismereteket adva (beleértve a kulisszatitkokat is), amelyekről nem lehet hallani egy énekórán.

Ajánlott korosztály: 10–18 év

 

Opera-keresztmetszetek

Mozart: Figaro házassága
Donizetti: Szerelmi bájital

Olyan, a jelen korhoz illeszkedő felfogásban létrehozott előadások, amelyek a mai emberhez szólnak hétköznapi módon, mindenki számára érthetően és befogadhatóan, mindeközben magas színvonalú zenei megoldásokon keresztül megmutatva a művek szépségeit.

Ajánlott korosztály: 10–18 év

Operarajongóknak – elmélyülés az opera műfajában

Ária- és dalestek

Tartalom:
Elismert operaénekesek és fiatal tehetségek koncertjei egy-egy téma köré építve, sok zenével és beszélgetéssel a művek hátteréről, zenei kulisszatitkairól. Ezeken az estéken nem csupán hallgató, hanem aktív résztvevő is lehet az érdeklődő közönség: lehetőségük lesz kérdezni a fellépőktől, közvetlen és kötetlen beszélgetést folytatni velük.

Az estéket vacsorával zárjuk.

Ajánlott korosztály: 0–99 év között minden operarajongónak

Az operával való kapcsolattól függetlenül – mindenkinek

Flash Art

Tartalom:
Az úgynevezett flash mob műfajának megújítása, 20-30 perces előadások operarészletekkel, színházi és cirkuszi elemekkel, tánccal és rendhagyó vizuális elemekkel ötvözve.

Ajánlott korosztály: 0–99 év között mindenkinek
Helyszín: Ybl Palota

 

Két nő – áriaest azonos szélességi körön

Áriaest azonos szélességi körön, meghívó

Tartalom:
Párhuzamos Univerzum Csoport hazánkban és külföldön is sikeres előadása, amely két operaénekesnő életét mutatja be a 21. században. A két főszereplő fizikailag és lélekben is nagyon távol áll egymástól, személyes történetük mégis sokban hasonlít, éppen az operaénekesi pálya küzdelmes útjának köszönhetően. Az előadásban népszerű operarészletek és -dalok csendülnek fel.

Ajánlott korosztály: 15 év felett

 

Opera-keresztmetszetek

Tartalom:
„Ez a divat” – Mozart: Cosí fan tutte című operája alapján
„Fecseg a felszín, hallgat a mély…”

Mozart egyik legizgalmasabb műve kamaradráma formájában. Az előadás korunkban játszódik, a 21. század design- és divatvilágában, ahol a felszínen főhőseink első helyezettek a „cool-listán”, csinosak és szépek, megfelelnek a külvilág támasztotta elvárásoknak, miközben ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint bárki más. Sőt.

Ajánlott korosztály: 15 év felett

A részletes programot itt töltheti le.

.