Alapzaj

 

Kedves Barátunk!

A Fiatal Értelmiségiek Klubja 2016. januártól megújulva Alapzaj néven jelentkezik.

A felfrissült rendezvénysorozatunk aktuális információit és eseményeit az alábbi linken érhetitek el:

https://www.facebook.com/Alapzaj-144399195927130/?fref=nf

Várjuk a régi és az új érdeklődőinket!

Az Alapzaj egy olyan találkozási pont, amelyet fiatalok hoztak létre fiatalok számára, hogy a közéletet uraló kérdésekről beszélgessenek. Fontos, hogy a beszélgetések alapvető közösségi értékek elismerésére alapuljanak, mint a tudás, teljesítmény, humanizmus vagy szolidaritás. Szeretnénk kilépni a ma divatos tagadás világából és olyan közösséget alkotni, amelynek tagjai ismerik és elismerik egymást, valamint korunk hőseit, teljesítményeit. A hónap utolsó szerdáján találkozunk az Alap Caféban.

 


 

Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány több mint tíz éve tűzte zászlajára a művészek, művészetek és orvosok támogatását. Koncepcióját továbbgondolva 2014-ben, új kezdeményezésként, egy olyan zártkörű klubot indított útjára, ahol a fiataloknak lehetősége nyílik kikapcsolódásra, beszélgetésre, új ismeretek szerzésére. Mindezt olyan minőségben, amely valószínűleg sokaknak hiányzik a budapesti éjszakából.

 

Állandó programjaink:

Érdekes témák – különleges emberek

Népszerű dallamok – fiatal előadók

 

Technikai szervező: Mis and Bos Kft.

Regisztráció: harmonia@misandbos.hu. (Név és e-mail cím megadását kérjük, az üzenet tárgya: Fiék-regisztráció.) A Fiék csak annyiban zártkörű klub, hogy előzetes regisztrálás szükséges.

Facebook-oldalunkon nyomon követhetők az események!

fiek

 2014. február 28-án volt az első összejövetel: dr. Zacher Gábor rendkívül érdekes előadást tartott a mérgekről, vegyi fegyverekről. A Presto kamaraegyüttes – Banai Sára és Molnár Ágnes közreműködésével – változatos és igényes zenei műsorral szórakoztatott. A hangulatról Monori Tamás DJ gondoskodott.

 2014. március 28-án a második est igazán jól sikerült. Vendégeink voltak:Palya Bea – előadóművész, ifj. Tóth István – gitárművész, valamint Azurák Csaba – szerkesztő, riporter. Vendégeink közvetlensége, Palya Bea lenyűgöző muzikalitása megával ragadta a fiatalokat.

 2014. április 25. Sokat vesztett, aki kihagyta ezt az estet! Vendégeink, Pátkai Rozina előadóművész, Tóth Mátyás – gitárművész és Nógrádi György – biztonságpolitikai szakértő felejthetetlen élményt nyújtottak. Rozina és Mátyás a dzsessz speciális szeletével ismertettek meg bennünket, érdekes történeti magyarázatokat fűzve egy-egy számhoz. Külön öröm volt megtudni, hogy jelentős nemzetközi sikereket is elértek már. Legközelebb New Yorkban adnak koncertet.

Nógrádi professzor úr, a maga lenyűgöző előadói stílusában, a jelen nemzetközi politikai helyzetről beszélt. Hihetetlenül sok információt kaptunk. Nem véletlen, hogy többen kérték, ezt az estet a későbbiekben ismételjük meg. Rendezvényünk sikerét fokozza, hogy a résztvevők kezdenek felszabadulni és vendégeinkkel kötetlenül tudtak beszélgetni.

Időközben megtudtuk, hogy újabb jelentős díjat vehetett át Pátkai Rozina énekesnő. A tavalyi Independent Music Awards (IMA) közönségdíja után ezúttal a Made in New York Jazz Competition legjobb hangszerelésért járó elismerését zsebelte be Fenyvesi Márton zeneszerzővel. A vokális kategóriában is a döntőbe jutott énekesnő meghívást kapott a verseny New York-i gálaműsorára is, ahol dzsesszlegendákkal közösen lépett színpadra. Alig jött haza New Yorkból, érkezett a hír, az IMA zsűrije neki ítélte a legjobb vokális dzsesszdalnak járó fődíjat 2014-ben.

 2014. május 30. Vendégeink voltak Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó és dr. Purebl György (a Magatartástudományi Intézet docense): „Két gyertyát vagy két végén a gyertyát? Karrier és magánélet a XXI. század elején.” Miért olyan nehéz sokszor pályakezdőnek lenni? Mit jelent a kapunyitási pánik? Hogyan előzhetjük meg a kiégést? Mikor dolgozzak a családi élet rovására és fordítva? – Ezeket a kérdéseket nagyon gyakran tesszük fel magunknak. A válaszok pedig sokszor nem tűnnek egyszerűnek. Az előadás során a fenti jelenségek hátteréről és megoldási lehetőségeiről beszélgettünk Purebl György doktorral.

Harcsa Verinoka és Gyémánt Bálint lenyűgözte a hallgatóságot őszinteségével, drámai erejével, stílusérzékével. Valódi kamarazenét mutattak be dzsesszre fordítva. Az öröm és bánat, a vidámság, a szomorúság kifejezése és átadása egyaránt tökéletesen sikerült. Nem véletlen, hogy a művészek egyre népszerűbbek – mind itthon, mind külföldön.

 2014. szeptember 26-án a Fiék vendége volt Lackfi János bölcsész, író, költő és Péli Barna előadóművész, tanár. Sajnos a fiatalok most sem jöttek olyan sokan, mint vártuk. Pedig igazán szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik élőben láthatták-hallhatták a két művészt.

Lackfi János sziporkázóan szellemes verseit és novelláit ismerve érthető csak meg, miért nem lehet kapni könyveit. Amellett, hogy János kiváló előadóművész, nagyon kellemes, közvetlen beszélgetőpartner is.

Péli Barna leginkább a United együttes révén vált ismertté. Sok mindent elmondott életéről, pályájáról. Kivételes élmény hallgatni őt szólóban, csak egy akusztikusgitár-kísérettel. Nemcsak jó énekes, hanem kiváló a hangszertudása. A családias hangulatú estét láthatóan ő is élvezte, előadása igazi öröméneklés volt.

Sajnálom, hogy a fiatalokat nehéz megmozgatni, mert így lehet, nem tudják meg soha, hogy milyen nagy különbség van a személyes kapcsolat és egy-egy felvétel meghallgatása, levetítése között.

 2014. október 31. Vendégeink voltak: Karosi Júlia előadóművész és Fenyvesi Márton gitárművész, valamint Virágos Gábor régész, aki Az (idő)utazó identitása: kulturális örökség, régészet és identitástudat a XXI. században címmel tartott előadást, majd a témával kapcsolatban beszélgetést folytatott az érdeklődőkkel.

 2014. december 5-én a Fogasházban vendégeink voltak dr. Zacher Gábororvos, toxikológus, aki„Betépett álmodozók” címmel tartott előadást és beszélgetést, illetve Pély Barna és a B the first formáció.