Adventi koncert, 2012. december 9.

Isten házában igazán emberi léptékű koncertet hallhattunk. Nem tengett túl az áhítat; pedig ez nagy veszély így, az év legnagyobb ünnepe előtt. Banai professzor és Berkesi nagytiszteletű úr éppen csak néhány köszöntő szót szólt, ami – elnézést a profán megjegyzésért – egy még „be sem lehelt” templomban valódi áldás!
A hely meg az eljövendő várakozás szelleméhez illettek a kezdő Bach- és Händel-művek. Brahms brácsadalainál már gyanakodhattunk, hogy nem a szokásos vár ránk. Britten Ceremony of Carols című kórusműve tüneményes választás volt. Két blokkban több részlet is elhangzott, és végül a teokráciát dicsérő, befejező halleluja nemcsak felemelően, hanem szórakoztatóan is zengett.
Engem Mascagni Ave Mariája fogott meg a legjobban. Ezt a csodálatos dalt természetesen sokszor hallottam világhírű szopránok, tenorok bemutatásában. Most először mezzoszoprán előadásban. Ha CD-n lett volna, akkor legalább még kétszer visszatekerem. Adam O, holy night-jában meg az volt a legjobb, hogy nem cifrázták amerikai módra. Ez a slágerdarab úgy jó, ahogy van – és ezen a koncerten előadták.
Egyik szólista sem akart „túltengeni” a kórussal szemben. Hallottunk még részletet Humperdinck Jancsi és Juliskájából, továbbá Brahms Bölcsődalát, Franck Panis Angelicusát és Schubert Ave Mariáját. Pont ennyi kellett! Ha Katona Anikó azért válogatta így össze a számokat, mert a keze és a szólisták torka ennyit bír ki egy téli estén, a szolidan temperált templomban, akkor a szükségből lett erény. Amennyiben egyéb ötlet alapján kerültek egymás mellé a művek, akkor egyszerűen csak kiváló érzéke van a műsor-összeállításhoz.
A fellépők közül ismertem már Bazsinka Zsuzsát, aki mindig nagyon jó, Banai Sára meg egyre jobb. Czikora István László tenorral és az Amadeus énekkarral először és remélem, nem utoljára találkoztam. A brácsadalok hangszeres szólistája Gulyás Nagy György és a Britten-művet kísérő hárfaművésznő, Anasztazia Razvaljajeva szintén sokat tett a kellemes hangulatú koncertért.
Czanik Mária

 

Műsor:
J. S. Bach: Ária a „Nun komm der Heiden Heiland” című kantátából
J. S. Bach: „Et misericordia” – duett a Magnificatból
G. F. Handel: Ária a „Messiás”-ból
J. Brahms: Brácsadalok: Gestillte Sehnsucht, Geistliches Wiegenlied
B. Britten: Részletek a „Ceremony of Carols”-ból
E. Humperdinck: Részlet a „Jancsi és Juliska” című operából
J. Brahms: Bölcsődal
F. Schubert: Ave Maria
B. Britten: Részletek a „Ceremony of Carols”-ból
C. Franck: Panis Angelicus
P. Mascagni: Ave Maria
A. Adam: O, holy night

.